Schrijf eens een ***tekst

Daar zit je dan; laptop op schoot, kop koffie op tafel, telefoon op stil. Vandaag ga je bloggen. Of eigenlijk, vanavond. Geen telefoontjes of e-mails die je storen, eventuele kinderen op bed. Eindelijk de tijd om die ene tekst te schrijven. 

Je hebt je goed voorbereid; onderwerp, publiek en doel van je blog zijn kraakhelder. Het MOET lukken. Vol goede moed schrijf je de openingsparagraaf. Je hebt één zin geschreven, weer weggehaald en opnieuw geschreven. Die tweede zin die je opschreef kwam he-le-maal niet lekker uit de spreekwoordelijke verf. 

Na vijf pogingen zakt de moed je in de schoenen. Wat nu? 

Flow

Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om eens goed te kijken naar wat het schrijven van een tekst eigenlijk inhoudt. Het maken van je blog kun je opdelen in 3 taken: 

  1. Voorbereiden en onderzoek doen
  2. Schrijven
  3. Redactie, correctie en verbeteren

De eerste taak is een onderzoekstaak. Die heb je al gedaan. Je bent nu toe aan de tweede taak: schrijven.

Schrijven is een creatief proces. Het gaat het beste en het lekkerste wanneer je een beetje in de flow komt en de woorden als vanzelf uit je toetsenbord rollen. Dat gaat het beste wanneer je niet wordt afgeleid door andere taken. Zelfs niet als die taken met jouw tekst te maken hebben!

Let maar eens op. Hoe vaak ga je terug om een typfoutje te corrigeren? Hoe vaak haal je een zin weg om deze net even anders opnieuw op te schrijven? 

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan naar hoe onze hersenen omgaan met het wisselen tussen taken. De korte samenvatting; niet heel goed. Je effectiviteit gaat met zo’n 20%  achteruit per wissel. Het corrigeren van een tekst vraagt een heel andere mindset dan het schrijven van een tekst. Eigenlijk wissel je voortdurend van taak 2 naar taak 3 en terug, tot je flow tot onder het vriespunt is gezakt. Pffff…. 

Alleen maar schrijven

Geef jezelf  dus de tijd om alleen maar woorden te maken. Probeer het vooral niet perfect te doen. Laat die typfout even voor wat het is. Die ene zin kan vast beter, maar dat komt later wel. Wat in de schrijffase telt is maar één ding: schrijven. 

En nee, in deze fase maakt het niet uit of het een ***tekst is. Voor mijn part schrijf je de grootste bagger, maar schrijf! Zet je ideeën om naar woorden. 

Heb je die laatste zin geschreven? Top! Dan is het nu tijd voor … pauze. Doe je laptop dicht en kijk later weer naar je tekst. De volgende dag, of die daarna, begin je met deel drie; redactie. Dan ga je dus pas verbeteren en stukjes herschrijven. 

Na een nacht slaap zie je jouw tekst met frisse ogen. Nu kun jij je helemaal focussen op het verbeteren en corrigeren zonder dat je ook nog moet produceren. Wedden dat het je lukt?