Hoger scoren in Google

“Es, kan jij er niet even voor zorgen dat ik wat hoger in Google kom?”

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Immers, Google is nog steeds de meest geliefde zoekmachine van deze planeet. Er worden jaarlijks enorme bedragen verdiend met diensten die via Google zijn gevonden. Op de eerste pagina van de zoekresultaten staan is natuurlijk fantastisch. Helemaal bovenaan is nog beter!

Maar hoe kom je daar? En is Google, of zoekmachine optimalisatie, echt een kwestie van “even er voor zorgen dat ik hoger in google kom”?

Hoe Google werkt

Voor we ingaan op hoe je jouw website nu supergoed vindbaar kunt maken in Google, is het van belang om te weten hoe Google werkt. Wanneer je weet hoe Google te werk gaat bij het indexeren, of crawlen, van websites, kun je deze kennis inzetten om jouw website zo helder mogelijk te maken.

Google gebruikt computers, of bots (robots), om het internet af te speuren naar informatie. Wanneer jouw website eenmaal aan de beurt is, doorloopt het zoekprogramma van Google deze, pagina voor pagina. Het volgt links en probeert op basis van wat er op je website te vinden is te ontdekken waar jouw website over gaat.

De meeste websites zijn gemaakt voor mensen. Dat wil zeggen, een gewoon mens moet, wanneer hij of zij je website bezoekt, snel de benodigde informatie kunnen vinden. Designers doen dit door middel van plaatjes, typografie, kleuren, enz. Een machine kan alleen niet zo veel met die visuele aanwijzigen. Google indexeert dus jouw website op basis van de data die er te vinden is.

Wanneer je wil dat jouw website het goed doet in Google, is het dus van belang dat jouw website goed leesbaar en interpreteerbaar is voor google. Dus eigenlijk ga je in je website op een machinevriendelijke manier aangeven waar hij over gaat, en wat relevant is.

Factoren voor SEO

Je metadata

Metadata betekent zoiets als bovenliggende informatie. Bij het bouwen van je website geef je in de metadata aan waar jouw website over gaat. Heb je bijvoorbeeld een nagelstudio, dan zorg je er voor dat in de metadata van jouw site de woorden nagels, nagelstudio, nail art, acrylnagels enzovoorts in de keywords voorkomen. Zo laat je aan google weten wat voor informatie er globaal op je website te vinden is.

De structuur van je content

Wanneer je tekst schrijft voor je website, maak dan gebruik van kopteksten en tussenkoppen (ook wel Headers genoemd). Wanneer je wel eens een tekst hebt opgemaakt in Word of een andere tekstverwerker, komen deze termen je wellich bekend voor.

In de H1 staat vaak de titel van de hele tekst. In de H2, H3 H4  enzovoorts staan tussenkoppen, of titels van paragrafen. Door ook op je website met koppen en tussenkoppen te werken, laat je aan Google weten wat het onderwerp is van je artikel en welke subonderwerpen er voorbij komen. 

Je kunt zelfs nog verder gaan in het zoekmachinevriendelijk maken van je website door gebruik te maken van structured data. Gebruik je een SEO plugin zoals Yoast? Kies dan een schema wat past bij jouw content en vertel Google precies wat er te zien is.

Informatie bij je afbeeldingen

In bijna alle CMS systemen heb je de mogelijkheid om bij de afbeeldingen die je gebruikt informatie in te voeren. Op deze manier laat je aan Google weten wat voor afbeeldingen er op je website gevonden kunnen worden.

De laadsnelheid van je website

Het indexeren van websites kost rekenkracht en tijd. Wanneer een website sneller laadt, is deze ook sneller te indexeren. Het is voor Google dan ook aantrekkelijker om snelle websites regelmatig opnieuw te bekijken. Ben je er voor jouw bedrijf van afhankelijk dat nieuwe content heel snel via Google te vinden is? Investeer dan in een snelle website.

De bruikbaarheid van je website

Veel zoekopdrachten komen tegenwoordig van mobiele devices. Is jouw website niet lekker leesbaar op mobiel? Dan zul je bij een zoekopdracht vanaf een telefoon niet hoog scoren, of zelfs helemaal niet naar voren komen. 

Recente content

Google houdt van frisse content. Wanneer het op één zoekopdracht de keuze heeft tussen een bericht van gisteren en een bericht van een half jaar geleden, zal het bericht van gisteren hoger scoren. Dit zelfde principe gebruikt Google om recent nieuws hoger weer te geven dan oude berichten.

Heb je al maanden niks nieuws op je website gezet? Dan zakt je website langzaam onderuit in de zoekresultaten.

Links naar jouw website

Wanneer andere websites links naar jouw website plaatsen, wordt dat gezien als een teken van vertrouwen. Er wordt immers naar jou verwezen, en dus telt Google het aantal links naar jouw website mee bij het bepalen van jouw positie.

De ene link is de andere niet. 500 berichten met een link op Facebook levert weinig op, terwijl 5 linkjes van gerenomeerde branchegenoten (met zelf ook een vrij hoge score) echt gewicht in de weegschaal leggen.

Laat robots toe

Last but not least: laat robots toe op je website! In bijna alle CMS systemen kun je met een vinkje of instelling robots van je website weren, of verzoeken je site niet te indexeren. Wanneer je robots hebt geweerd van je website, maakt het niet uit hoe goed of snel je website is. Je website wordt dan niet geïndexeerd en verschijnt niet in Google.

Conclusie

Tijdens het bouwen van jouw website moet eigenlijk al met een aantal van deze punten rekening worden gehouden. Andere punten, zoals recente content en links naar jouw website, vragen vaak langer de aandacht.

Vaak kan het uit om een SEO specialist een zoekwoordonderzoek voor je te laten doen, of je webmaster te vragen om je metadata te controleren. Gebruik je WordPress? Installeer dan zeker een SEO plugin zoals Yoast of RankMath om je te helpen met het Google vriendelijk maken van je berichten.

Maar ook als je zelf niet technisch onderlegd bent; zorg voor recente content. Dus schrijf die blog, maak dat nieuwsbericht en deel die foto!