De 4, of toch 5 P’s van het werkgeluk

Het is de week van het werkgeluk! Wie, net als ik, de thema’s van de weken en dagen wel eens in Google gooit, ontkomt in deze week niet aan de 4 P’s van het werkgeluk: Purpose (Voldoening), People (Verbinding), Progress (Resultaten) & Positivity (Positiviteit).

De week van het werkgeluk is een initiatief van Maartje en Fernanne van HappyOffice.nl. De vier P’s van het werkgeluk komen in hun boek, het Happy Office manifest, dan ook uitgebreid aan bod.

De oplettende lezer heeft natuurlijk door dat de 4 P’s verbonden zijn. Purpose leidt tot progress, progress leidt naar positivity. En daarom wil ik er heel graag een vijfde P aan toevoegen. Een P die zo’n beetje alle andere P’s ondersteunt: Planten

Geluk zit in groene dingen

Ik hou van planten. Echte, levende, groene planten. Geluk zit voor mij soms in hele groene dingen. Planten zijn mooi en doen denken aan de wereld buiten, en sommige planten hebben waanzinnig mooie bloemen. Maar er zijn meer goede redenen om vooral planten in je kantoor te zetten.

In de afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar het effect van planten op stemming, creativiteit en productiviteit en de resultaten zijn indrukwekkend. Werk je in een omgeving met planten? Dan werk je waarschijnlijk tot wel 45% productiever. Ook de creativiteit doet het prima in een omgeving met groen: tot wel 38%.

Andere onderzoeken wijzen uit dat in kantoren met planten een positievere stemming hangt en minder ziekteverzuim is. Ook hebben ze een positief effect op de luchtkwaliteit, én natuurlijk zijn ze ook gewoon hartstikke leuk om te zien.

Wat voor planten dan?

De westerse wetenschap gaat niet heel diep in op welke plant het beste in een kantoor kan staan. Wie toch inspiratie wil kan dat opdoen in de Feng Shui. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de klassieke Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii), of de gemakkelijk te onderhouden geluksbamboe (Dracaena sanderiana). Wie niet ontzettend goed is in het regelmatig water geven van planten doet er goed aan om vetplanten zoals de Jadeplant (Crassula ovata) op kantoor te zetten.

Wil je zeker weten dat al die planten het fantastisch doen op jouw werkstek? Met een app zoals Vera plant care kun je van elke plant precies bijhouden wanneer die opnieuw water nodig heeft.

Een extra P voor extra werkgeluk

Heb jij planten op kantoor staan? Ik wel, maar dat had je vast al verwacht. Voeg ook eens een plantje toe aan jouw werkomgeving, voor een extra P bij jouw 4 P’s van het werkgeluk.