Aanhaakjes Februari 2021

En voor je het weet zit de eerste maand van 2021 er al weer op. We hebben met zijn allen #bluemonday overleefd en werken nog steeds allemaal zo veel mogelijk thuis vanwege de #lockdown. De Verenigde Staten hebben een nieuwe president, maar het Internet had meer interesse in de handschoenen van Bernie Sanders. Zo tegen het einde van de maand blikken we even vooruit naar Februari. Kunnen we mooi vast onze socialposts inplannen! Gaan we.

Bernie’s Mittens

Sinds gouverneur en voormalig democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders met zijn gebreide wanten op een klapstoeltje plaatsnam bij de inauguratie van Joe Biden, staat het internet vol Bernie plaatjes. En hoewel we natuurlijk vooruit kijken naar februari, en de golf Bernie’s Mittens plaatjes inmiddels wel over zijn piek heen raakt, wilde ik toch even een korte terugblik doen op dit social media fenomeen en, vooral, de reactie van de hoofdpersoon.

Bernie Sanders zag zichzelf viraal gaan en besloot om shirts te laten drukken met het inmiddels iconische plaatje van zichzelf. Alle opbrengsten van de shirts heeft hij vervolgens gedoneerd aan Meals on Wheels; een non-profit organisatie die zich inzet voor het bestrijden van honger en eenzaamheid onder senioren.

De shirts waren binnen een uur uitverkocht. Hulde.

GameStonks!

De term GameStonks (ook wel GameStronk) nam een vlucht nadat Elon Musk het in een tweet de wereld in tsjilpte. Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de Amerikaanse aandelenbeurzen zijn in rep en roer nadat Reddit gebruikers het aandeel GameStop naar honderden dollars per aandeel stuwden. Grote hedgefunds hadden al ingezet op het verlies van gamestop en verloren dus miljoenen of zelfs miljarden dollars. De kans is groot dat er nog meer verliezen volgen. Na GameStop volgden de bioscooopketen AMC en zelfs de cryptomunt DogeCoin

 Vooral de controversiële acties van veel beleggingsapps en -platforms zorgden voor een boel ophef. De handel in GameStop, AMC en andere short stocks werd voor particuliere beleggers stilgelegd. Het hele politieke spectrum van de Verenigde Staten was het er over eens; dit kon niet. 

Is het laatste woord hier al over gezegd? Zeker niet. Ik vermoed zo maar dat de sociale netwerken hier nog wel even over blijven nagonzen.  

14 februari – Valentijnsdag

Deze is bijna niet te missen. De hartvormige lekkernijen liggen alweer in de supermarkt en de roze advertenties zijn niet te missen. De dag van de liefde vraagt om een mooie, liefdevolle post op je socials.

Deze dag wil je niet missen. Zeker wanneer niets zo mooi “ik hou van je” zegt als jouw product.

Einde lockdown

Nog even zonder datum, want er is natuurlijk nog geen officieel einde aangekondigd. Het einde van de lockdown is dan ook nog helemaal niet zeker. Toch kun je alvast over een aantal dingen nadenken voor wanneer het zo ver is.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe hervat jij je dienstverlening? Heb je weer openingstijden? Verandert je bereikbaarheid? Vergeet het niet aan te passen op je website en op Google.
  • Heb je een bijzondere actie of aanbieding die verband houdt met het einde van de lockdown?
  • Hoe ga je om met de coronaregels die ook na de lockdown van kracht zijn? Wat verwacht jij van klanten die je bedrijf bezoeken?

Wereld Kankerdag – 4 februari

Kanker staat nog steeds in de top 5 van belangrijkste doodsoorzaken in de ontwikkelde wereld. Wereld Kankerdag, op 4 februari, is uitgeroepen om stil te staan bij deze slopende of levensveranderende ziekte. 

Dat zal, in verband met de lockdown, vooral online gebeuren zoals bijvoorbeeld bij De Skulp, die een online webinar “Kanker in Coronatijd” host. 

Warme truiendag / Nutelladag – 5 februari

Soms vraag ik me af of twee “dagen van” met opzet op de zelfde dag zijn gezet. 

Nationale Warme Truiendag is een initiatief om de verwarming eens een dagje uit te zetten en jezelf warm te houden met een warme trui. Zo verklein je jouw persoonlijke CO2 voetafdruk een beetje, en blijf je toch lekker warm. En om de dag dan toch een beetje feestelijk te maken: met Nutella wordt alles beter. Toch? 

Dag van het Veilige Internet – 9 februari

Het Internet is misschien wel één van de redenen dat de wereld toch nog een beetje blijft draaien terwijl iedereen in lockdown zit. Toch kent het net ook een schaduwzijde voor, bijvoorbeeld, kinderen. Op de dag van het Veilige Internet staan we hier bij stil. 

Dag van de Sociale Rechtvaardigheid – 20 februari

De dag van de sociale rechtvaardigheid is een initiatief van de Verenigde Naties. Deze dag staat in het thema van het verkleinen van ongelijkheden. We staan stil met hoe we socialer en rechtvaardiger om kunnen gaan met onze medemens. We hebben het hier in dit hoekje van de wereld bijzonder goed. Dat gun je toch iedereen?

Kortom, er is weer van  alles om over te schrijven. Heb je komend weekend nog niets te doen? Plan een momentje in, kijk vooruit en haak aan!