Domeinfraude

Een goede website is de basis van jouw bedrijf online. Als het goed is heb je een website waar je trots op bent met een bijpassende domeinnaam. Dan kun je ook te maken krijgen met domeinfraude; een vervelende oplichterstruc die inspeelt op de wens om jouw bedrijf te beschermen.  

Wat is domeinfraude?  

Domeinfraudeurs benaderen je, per mail of per telefoon, met het bericht dat een ander bedrijf jouw bedrijfsnaam met een andere extensie wil registreren. Heb je zelf een .nl domein? Dan zullen ze je misschien benaderen voor een .com of een .info domeinnaam.  

Het verhaal is steeds hetzelfde. Als houder van de .nl domeinnaam heb jij, volgens de beller, merkenrecht of eerste–registratierecht of een ander (niet bestaand) recht om de domeinnaam vast te leggen. De beller dringt aan dit direct te regelen want anders wordt de domeinnaam vrijgegeven voor registratie. Je wordt uitgenodigd om telefonisch de domeinnaam voor jouw bedrijf vast te laten leggen tegen een bedrag dat veel hoger ligt dan gebruikelijk. Ook word je op het hart gedrukt dat het nodig is de registratie direct voor lange termijn vast te leggen.   

Feiten over domeinregistratie 

  • Wanneer een domeinnaam vrij is kan deze door iedereen geregistreerd worden. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 
  • Bij je hostingprovider kun je eenvoudig controleren of de domeinnaam nog te registreren (en dus vrij) is. Simply Present werkt veel samen met de partijen TransIP en MGHosting. Beide partijen bieden direct op de homepage de mogelijkheid aan om te zoeken naar een domeinnaam.  
  • Het eerste-registratierecht bestaat niet. Het merkenrecht bestaat wel maar beschermt niet op voorhand tegen de registratie van een domeinnaam.  
  • Een domeinnaam leg je meestal voor één jaar vast. Na deze termijn wordt er meestal automatisch verlengd, maar kun je tussentijds opzeggen.  
  • Een domeinnaam is niet ontzettend duur. Een .nl domeinnaam kun je vaak voor 3 euro al een jaar vastleggen. Een .com domeinnaam is iets duurder; plusminus 30 euro. Dit geldt ook voor een .info of een vergelijkbare populaire extensie. 
  • Wil je jouw bedrijfsnaam beschermen en vind je het een te groot risico dat een andere partij een bepaalde domeinnaam vastlegt? Registreer dan zelf jouw domeinnaam of vraag je webmaster dit voor je te doen. Heb je geen eigen webmaster? Kijk dan eens of een Simply Present strippenkaart iets voor je is.   
  • Domeinnaamfraude is een vorm van acquisitiefraude. Dit is strafbaar. Ben je toch slachtoffer van domeinnaamfraude geworden? Kijk dan eerst of je het contract nog kunt ontbinden. Vaak heb je hier maar kort de tijd voor. Doe daarna aangifte bij de politie. 

Trap er niet in 

Kortom; trap er niet in! Ga niet zomaar akkoord met een voorstel waarbij je telefonisch onder druk wordt gezet. Twijfel je aan een voorstel wat je hebt ontvangen over jouw website of domein? Bel Simply Present. Een telefoontje is gratis, en kan een boel narigheid voorkomen.