Zelf schrijven – de basis

Even een leuk tekstje schrijven, dacht je. Een half uur later staar je nog steeds naar een leeg blad. Het klonk zo gemakkelijk, even een tekstje maken. Iedereen heeft toch Nederlands gehad op school? Je e-mailt dagelijks met collega’s en zet regelmatig een persoonlijke update op social media. Toch blijkt dat “even een tekstje voor de website” schrijven toch lastiger is dan je dacht.

Ook schrijven valt of staat met een goede voorbereiding. Bereid je werk eens voor met de volgende 5 tips! 

1. Wie is je publiek?

Voor wie schrijf je eigenlijk? In het echte leven spreek je de jeugd uit de buurt anders aan dan de minister-president. Een zakelijke relatie begroet je anders dan je moeder. De toon van je tekst moet passen bij je publiek.

Wil je tutoyeren, of toch liever u als aanspreekvorm gebruiken? Oh! En wanneer je een keuze hebt gemaakt; wees consistent!

2. Wat weet je publiek?

Zorg dat de inhoud van je bericht past bij je doelgroep. Immers, iemand die beleggingsportefeuilles beheert hoef je het verschil tussen aandelen en obligaties niet uit te leggen. Een voedingsdeskundige weet wat een koolhydraat of proteïne is. Schrijf je voor leken, houd je dan ver van vaktaal en jargon.

Let op, vaktaal is iets anders dan hoogdravend taalgebruik. Zo kun je vanzelfsprekend compulsief opteren voor pretentieuze vocabulaire teneinde intellectueel te worden beschouwd, maar ik zou het niet doen. Er zijn maar heel weinig mensen die zich laten afschrikken door gemakkelijke woorden, maar je bereikt er wel een groter publiek mee.

3. Wat is het doel van je tekst?

Verkoop je een product? Wil je jouw lezer informeren of misschien zelfs overtuigen? Of schrijf je een roman?

Klassieke verkoopteksten winden er geen doekjes om. Ze komen snel tot de kern en het is de lezer direct duidelijk wat er van hem verwacht wordt.

Een informatieve tekst heeft ook baat bij duidelijkheid. Waarover gaat de lezer iets leren? Waarom wil de lezer dit leren? Wanneer je klaar bent met schrijven, controleer dan of je dit doel hebt gehaald.

4. Waar komt je tekst te staan?

Op je eigen website heb je meer ruimte dan in een tweet van maximaal 150 karakters. Een platform zoals Instagram draait helemaal om foto’s en de teksten zijn vaak kort. Op Facebook heb je meer ruimte, maar alles onder regel drie wordt pas getoond als je lezer op “lees meer” klikt.

Vooral op sociale media is het de kunst om je lezer te overtuigen verder te lezen in één of twee zinnen.

Schrijf je een roman? Dan heb je gemiddeld genomen zo’n 50.000 woorden de tijd om tot je ontknoping te komen.

5. Schrappen

Hoera! Je hebt de laatste zin geschreven. Lees je tekst nu nog eens aandachtig door. Draagt een zin of paragraaf niets bij aan het doel van de tekst? Haal hem dan weg. Ook als het een hele mooie zin is.